Categorii

Cum recunoasti pastele fainoase de calitate?

Cum recunoasti pastele fainoase de calitate?

Cum recunoasti pastele fainoase de calitate?

Pastele si calitatile lor

            Pastele sunt un aliment bogat in nutrienti importanti si usor digerabile. Totusi, pentru a-si pastra aceste caracteristici, pastele trebuie gatite in mod egal atat in exterior cat si interior, fara a-si pierde nutrientii in apa, in timpul fierberii.

Pastele Granoro

            Caracteristicile pastelor Granoro sunt aroma, grosimea corecta, culoarea intens galbuie, gustul delicat, respectiv elasticitatea si consistenta dupa fierbere.

Recunoaste pastele de calitate in 7 pasi:

  1. Are grosimea potrivită care îi permite să gătească uniform și în timpul potrivit (nu prea lung)

  1. Consistenta este una compacta si elastica, „al dente”chiar si cateva ore dupa gatit.

  1. Se fierb uniform atat in exterior cat si interior fara parti ramase nefierte, deseori confundate cu caracteristica „al dente”, iar aspectul final este unul uniform si auriu.

  1. Apa in care s-au fiert ramane destul de limpede (daca timpul de fierbere e ridicat, pastele pierd din amidon, vitamine si proteine in apa)

  1. La mestecat, textura pastelor este elastica și consistenta, caracteristici care fac pastele „al dente”. Elasticitatea se obține dacă glutenul este de înaltă calitate (și asta depinde de utilizarea grisului fin din grau) și dacă procesul de uscare se desfășoară la temperaturi potrivite.

  1. Sunt poroase. Porozitatea, in fapt, permite fiecarui bob de grau sa absoarba apa uniform, din exterior in interior si astfel are loc o fierbere perfecta. Aceasta caracteristica depinde, de asemenea, de procesul de uscare folosit: daca este unul moderat, la temperaturile potrivite, suprafata pastei nu devine plastica, ci ramane poroasa, fiind capabila sa retina apa.

  1. Culoarea specifica este aurie, calda si luminoasa, atat inainte, cat si dupa fierbere. In fapt, unul din caracteristicile fundamentale pentru ca un grau sa fie superior calitativ,  este indexul de culoare, al carui galben sa nu fie mai putin de 24. Daca sunt uscate la temperaturi foarte inalte (practica comuna in zilele noastre atat in Italia, cat si in fabrici de paste din alte tari, deoarece in acest fel se reduc din costuri de productie pana la jumatate) in exterior pasta intra intr-un proces de „plasticare”, ceea ce duce la o fierbere neuniforma si un aliment mai greu digerabil.