Categorii

Dieta mediteraneana

Dieta mediteraneana

Dieta mediteraneana

„Mananca bine si ramai bine”

(Ancel Keys)

Dieta si sanatate

Biologul, fiziologul și nutriționistul american Ancel Keys, trimis cu trupele de la Washington DC în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a efectua cercetări în domeniul nutriției, a fost cel care a inventat termenul „Dieta mediteraneana”, din care a fost scris un eseu de succes intitulat „Mancati bine si ramaneti bine”. Keys a murit la peste 100 de ani, in 2004, intruchipand el insusi valoarea pentru sănătate a „dietei mediteraneene”.

Originea dietei mediteraneene:

In timpul sederii sale in Italia, Ancel Keys a luat parte la un simpozion dedicat alimentatiei, la inceputul anilor 1950, la Roma, unde a fost fascinat de incidenta scazuta de boli cardiovasculare si gastrointestinale inregistrate in Campania, in special zona Cilento.

            Atunci a decis sa studieze legatura dintre incidenta scazuta a bolilor si obiceiurile populatiei respective, ajungand la concluzia ca o dieta bazata pe paine, paste, fructe, multe legume, ulei de masline extravirgin si foarte putina carne sunt responsabile de efectul benefic inregistrat la nivelul populatiei locale.

Dieta mediteraneana, potrivit British Medical Journal:

La data de 16 noiembrie 2010, UNESCO a proclamat dieta mediteraneana drept o mostenire culturala a umanitatii intangibila.

Cu doi ani inainte, British Medical Journal a publicat o meta-analiza realizata pe baza a 12 studii cu o audienta de 1.574.299 indivizi sanatosi, pentru o perioada de timp care a variat intre 3 si 18 ani, al carui rezultat ne spune ca „respectarea unei diete mediteraneene poate reduce semnificativ mortalitatea globala, mortalitatea prin boli cardiovasculare, incideata sau mortalitatea prin cancer, incidenta bolilor Parkinson si Alzheimer”

Dieta mediteraneana in retete GRANORO

            Producatorul italian de paste Granoro a fost intotdeauna un promotor al unui stil de viata sanatos si echilibrat. Retetele Granoro imbina gustul excelentelor bucatariei italiene cu simplitatea aromelor si ingredientelor autentice, foarte bogate in biodiversitate si care contin antioxidati, minerale, vitamine, grasimi sanatoase si proteine slabe care promovează sanatatea si bunastarea. Daca ti-am starnit curiozitatea sau chiar pofta, urmareste urmatoarele articole pentru retete sanatoase si delicioase.