Categorii

Pizza rustica cu rosii cherry si gorgonzola

Pizza rustica cu rosii cherry si gorgonzola

Pizza rustica cu rosii cherry si gorgonzola

Timp de preparare: 2h 40min

6 portii

Ingrediente pentru aluat:

300g faina pentru paine

16g drojdie proaspata

1 pahar de apa

16g ulei de masline extravirgin

9g sare

7g zahar

Si restul ingredientelor:

600g rosii cherry mix culori

180g branza gorgonzola

Frunze de busuioc proaspat

Frunze de cimbru proaspat

Paprika afumata dulce La Chinata

Pudra de cimbru dupa gust

Faina pentru intinderea aluatului

Ulei de masline de uns aluatul

Mod de preparare:

Intr-un bol mare, dizolvam drojdia proaspata in putina apa din pahar si lasam deoparte timp de 5 minute.  

            Intr-un alt bol mare, punem faina si facem o gaura in mijloc, in forma unui vulcan. Apoi, o umplem cu drojdia dizolvata, zaharul si uleiul de masline. Amestecam cu degetele usor doar in aceasta zona, luand putina faina de pe margini in proces, apoi adaugam sarea si amestecam bine aluatul. Apoi, adaugam si diferenta de apa, putin cate putin, pana cand obtinem un aluat moale si lipicios. La nevoie, mai puteti adauga o lingura de apa.

            Odata inchegat, asezam aluatul pe un blat pe care am cernut faina intai si-l framantam cu putere, vreo 10 minute, pana devine omogen, moale si elastic.

                Dupa framantare, ii dam aluatului o forma de bila si il punem intr-un recipient, in prealabil presarat prin faina, apoi il acoperim si il lasam la odihnit si dospit pentru aproximativ 2 ore.

                Doua ore mai tarziu, intai dezumflam aluatul cu pumnul, apoi il punem pe un blat presarat cu faina, il intindem cu ajutorul unui sucitor, dandu-i o forma rotunda, ovala, sau de ce nu dreptunghilara, dupa tava. Punem hartie de copt in tava, apoi cu grija aluatul.

                Spalam cu grija rosiile cherry, le uscam si prajim pret de cateva minute intr-o tava cu putin ulei de masline. Dupa ce s-au racit, le putem aseza uniform la baza aluatului de pizza si le lasam asa pret de jumatate de ora. Se prajesc putin inainte pentru a evita excesul de apa din timpul coacerii.

                Se ung marginile aluatului cu o pensula si ulei de masline si se introduce la cuptorul preincins, la 200 º Celsius, pentru aproximativ 9  minute. Timpul poate fi usor relativ, in functie de aluat si preferinte. Baza trebuie sa fie maronie.

                Dupa ce scoatem aluatul din cuptor, adaugam branza gorgonzola, care se va topi usor in contact cu aluatul cald. Daca e necesar, se mai poate adauga pizza inca 2 minute la cuptor, cat inca e incins. Presarati apoi paprika afumata La Chinata dulce si/sau picanta, desigur dupa gust.

                La final, decoram cu pudra de cimbru, precum si crengute proaspete de cimbru si neaparat busuioc, tot proaspat. O lingurita de ulei de masline extravirgin si gata pizza ta!

Cu multumiri pentru reteta: La Chinata